19 Şubat 2012 Pazar

Adaptörlerde Enerji Tasarrufu

Tasarruf deyince çoğu kez adaptörleri gözden kaçırırız. Genelde ne kadar elektrik harcadığını bilmediğimiz gibi çıkış voltajlarının az olduğundan, insanı çarpacak kadar kuvvetli olmadıklarını bildiğimiz için önemsemeyiz. Bu yüzden de kullanılsın kullanılmasın her türlü cihazın adaptörü fişe takılı olarak durur. Ancak üzerlerinde yazan değerlere bakıp bir de 24 saat boyunca elektrik harcadıklarını düşünürsek pek te küçümsenmeyecek derecede bir enerji sarfıyatı ile karşılaşırız. Çünkü farkında olmasak da adaptörlere bağlı cihazlar çalışmasa bile adaptör elektrik tüketimine ve faturalarınızı şişirmeye devam edecektir.

Günümüzde tasarruflu ampullar sözkonusu olduğunda 8-27 Watt’lık ürünlerle odamızı aydınlatabiliyoruz. En basit adaptörler ise 3-5 Watt elektrik harcamaktalar. Besledikleri cihazlar kompleksleşip büyüdükçe (laptop adaptörleri gibi) sarfiyatları da 12-30 -60 Watt’lara doğru çıkmaktadır. Çoğunlukla sürekli prizde bırakılan küçük tipleri baz alsak bile. Bir ev veya ofiste 2 adet 5 Watt’lık adaptörün harcaması ortalama bir tasarruflu ampul kadar harcamaya neden olmaktadır. Hele o ampulü bütün gün açık bıraktığınızı düşünürseniz..

Tasarruf hesabını yaptığınızda gün içinde kullanılmayan adaptörlerin prizden çekilmesinin ciddi müktarda enerji ve para kazancı sağlayacağını görebiliriz. Küçümsemeden mutlaka uygulamamız gereken bir tasarruf yöntemi. Özellikle ölü zamanlarda veya tatile çıktığımızda istisnasız uygulamamız gereken bir önlem.

Hiç yorum yok: