22 Şubat 2012 Çarşamba

Enerji ve Sayaclar...Soru cevap

1.ENERJİ VERİMLİLİĞİNE AİT ULUSLAR ARASI ARENADA NELER YAŞANIYOR.


Üretimde en büyük maliyet kalemlerinden biri enerjidir. Üreten toplumlar enerjinin ne derece kıymetli olduğunu ve enerji verimliliğinin ekonomide ki önemini bilirler. Kaliteden ödün vermeden, rekabet gücünüzü artırabilmek için enerjiyi verimli kullanmak uluslar arası arenada son derece iyi bilinen bir gerçektir. Sadece üreyen, üretmeyen tüketici toplumlarda bu bilinç henüz oluşmamıştır. Gelişmiş ülkelerde bu yönde, sözde değil, özde uygulamalar yapılmaktadır. Enerji Verimlilik Yasası petrol krizi sonrası çıkmış, Avrupa’ da daha sonra seksenli yıllarda revize edilmiştir. Seksenli yıllar sonunda da kararlı uygulamalar, teşvikler ve sıkı yaptırımlar ile en üst seviyede faydalanılacak hale getirilmiştir. En ucuz enerji tasarruf edilen enerjidir. Bu yöndeki tasarruf tedbirleri uluslar arası arenada artık bir kültür halini almıştır. Avrupalı bunun bir takım oyunu olduğunu ve neler yapılması gerektiğini çocuk yuvasında öğrenmektedir ve savurgan yaşayan, doğa ve doğal kaynaklara karşı duyarsızca yaşayan ebeveynlerini eleştirerek işe başlar. Kısacası enerji verimliliği kültürü oluşturulması, enerji verimliliğinin güvencesidir. Yurdumuzda kaçak elektrik kullanımının % 67 civarında olduğu söylenmektedir. O halde önce kaçak kullanımın önüne geçilmesi gerekmektedir. Enerji kaçarken, verimliliğinden bahsetmekte çok mantıklı olmamaktadır. Su zengini ülkeler 2 litre su ile bir saat duş alabileceğiniz sıcak soğuk su tasarruf kartuşları üretmişlerdir. Ülkemizde ise kayıp su oranı veya bir başka değişle faturalanamayan kaçak su kullanım oranı yaklaşık % 52 civarındadır. Sadece Konya havzasında 114.000 kaçak su kuyusu mevcuttur. Alternatif Enerji Üretme Teknolojileri ile ‘’ Kendin Üret Kendin Tüket ’’ dönemini başlattıkları gibi, tasarruf tedbirlerini de elden bırakmamış, kaçak kullanıma izin vermeyen sayaç sistemlerine de süratle geçiş yapmışlardır.


2.ÜLKEMİZDE HUKUKİ DÜZENLEMELERİN 30 YIL GECİKMESİ NASIL AÇIKLANABİLİR.

Ülkemize bu yasa otuz senelik bir rötarla gelmiş olmasına rağmen, ülkemiz menfaatleri açısından en önemli yasadır. Uygulanabilirse Türkiye’ nin ekonomik problemlerini çözümleyebileceği bir fırsattır, Türkiye’ nin geleceğinin garantisidir. Türkiye’ de Enerji Verimlilik Yasası üzerinden yaklaşık iki sene geçmiştir. Sayın Başbakanımız enerji verimliliği seferberliği başlatmış olmasına rağmen, bu konu gündemde ki hiçbir getirisi olmayan siyasi tartışmaların kurbanı olmuş ve unutulmuştur. Dünyanın hiçbir ülkesinde binlerce toplu konut yapılıp, bunlara kombiler takan bir ülke yoktur. 30 sene sonra bu uygulamanın yanlış olduğu fark edilmiştir. Kombiler can güvenliği sakıncası yanında, enerji tasarrufu yapamayacağınız müstakil evler için tasarlanmıştır. Bu gecikme ülkemizde kişi ve kurumsal menfaatlerin, toplum ve ülke menfaatlerinin önünde tutulduğu şeklinde açıklanabilir. Aynı zamanda hukuki düzenlemelerin, yasal yaptırımlar ile uygulatılmadığında hiçbir fayda sağlayamayacağını da göstermektedir.

3.YÜRÜRLÜKTEKİ MEVZUAT VERİMLİK HEDEFLERİNE ULAŞMADA YETERLİ OLABİLİR Mİ?

Türkiye’ de su ve enerji teknolojileri satın alımları ne yazık ki eski mevcut, güncelleştirilmemiş satın alma şartnameleri ile yapılmaktadır. İhalelerde en ucuz birim fiyat veren ihaleyi alır zihniyeti ile kalite ve teknolojik gelişmeler dikkate alınmadan satın almalar yapılmaktadır. Bu nedenle kaçak kullanıma izin veren, istismara açık, okuma hataları ve tasarrufu engelleyici, kontrolü zor, ömrü kısa sayaç sistemleri gibi faydası olmayan teknolojilerin alımının önlenmesi şarttır. Bu düzenlemeler ve güncellemeler yapıldıktan sonra yürürlükteki mevzuat uygulanırsa verimlilik hedeflerine ulaşmada yeterli olabilir.


4.TOPLUSAL BİLİNÇLERDİRMEDE DOĞRU BİR PROJE YÜTÜLÜYORMU?

Toplumsal bilinçlendirmede doğru bir proje yürütülüyor olsa idi, önce bu konuyla yakından ilgilenen bizlerin haberi olurdu, diye düşünüyorum. Yukarda da değindiğimiz gibi Avrupa’ da bu tarz bilinçlendirme projeleri çocuk yuvasında başlamaktadır.

5.İNSANIMIZI ETKİN OYUNCU KILMAK İÇİN ÖZENDİRİCİ ÇÖZÜMLER HAYATA GEÇİRİLMELİ Mİ?

Evet, ivedilikle.

6.ENERJİ TÜKETİCİ PAZARINDA SOSYAL REFLEKSLER DİNAMİK Mİ?

Hayır. Türkiye’ de bu konuda ne adam gibi faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu bulabilirsiniz, ne de çevre, ekonomi ve buna benzer konuları içeren parti isimlerine veya programlarına rastlarsınız.

7.KONU İLE İLGİLİ GELECEKTE NASIL BİR RESİM GÖRÜYORSUNUZ?

İnsanı cesaretlendirici, bireysel sorumluluğu hissettirici, iyimser olabileceğim bir tablo göremiyorum. Fakat kişisel olarak bu konuda umursamazlığa, hırsızlığa, adaletsizliğe ve sorumsuzluğa karşı mücadelemi devam ettireceğim. Çünkü bu davranışın aksinin, bu ülkeye ve insanlarına karşı bir hainlik olacağına, doğaya karşı bu sorumsuzluğumuzun bizden bir gün hesabının sorulacağına inanıyorum. Tüm sağduyulu vatandaşlarımızı da bu davada bizleri desteklemeye davet ediyorum. Herkez müşterisi adına da yedi fidan diktirmelidir. Bunların büyük veya küçük her şirket tarafından yapılmasının yararı vardır. Çocuklarımız için pek fazla bir şey yapamadıysak, hiç değilse iyi örnek olmaya çalışalım.


8.ENERJİDE VERİMİLİGİN İLK BASAMAĞI TASARRUF ÖNLEMLERİ, KİMLER NELER YAPMALI?

- Binalarımızda daha fazla enerji verimliliği için, alışkanlıklarımızı değiştirmeli, teknolojiden yararlanmalı ve aşağıda değinilen teknik tedbirleri almalısınız.

 Enerji Verimliliği konusunda eğitilmiş kişi ve kuruluşlardan danışmanlık hizmeti alınız.
 Enerji Verimliliği Kimliği almak için yetkili kişi ve kuruluşlar ile irtibata geçiniz.
 Enerji Verimliliği konusunda kendinizi eğitiniz ve çevrenizi bu konuda aydınlatınız.
 Oturduğunuz bina ya da sitelerde, her şeyi yöneticiye bırakmayınız, her şeyi yöneticiden beklemeyiniz.
 Enerji Verimliliği ile ilgili her türlü teşebbüsü, tedbiri, yatırımı destekleyiniz.
 Çevrenizi Enerji Verimliliği, Enerji Tasarrufu konusunda cesaretlendiriniz ve uyandırınız.
 Enerji Verimliliği ve Tasarrufu konusunu sosyal sorumluluk projeniz olarak kendinize iş edininiz.
 Konut alırken kazan dairesini de gezmeyi ihmal etmeyiniz.
 Brülör önlerinde daha verimli yanma sağlayan Enerji Tasarruf Cihazlarına yer veriniz.
 Kombili konut almayınız. Müstakil evlerinizde dahi alternatif ısıtma olanaklarını değerlendiriniz.
 Kombiniz varsa en azından verimli kullanmasını öğreniniz ve uygulayınız.
 Gaz, su, elektrik faturalarınızı daha dikkatli inceleyiniz, bireysel ısı faturası hizmeti alınız.
 Gaz, Su, Elektrik Sayaçlarınızı kontrol ettiriniz, ölçüm yaptırıp, denetletiniz.
 Binanızda ki tüm sayaçların nitelikli güvenilir olmasına önem veriniz.
 Sayaçlarınızı hileli kullanıma, yanlış ölçüme, bozulmalara karşı duyarlı sayaç markalarından seçiniz.
 Size konut satmak isteyenlere Enerji Verimliliği konusunda ki hassasiyetinizi dile getiriniz.
 Kombi yerine, merkezi sistem ısınmayı tercih ediniz. Alternatif enerjiden yararlanma yolları arayınız.
 Radyatör Vanalarınızı mutlaka değiştiriniz, yerine Termostatik Ayarlı Radyatör Vanası takınız.
 Kalorimetre ya da Pay Ölçer taktırınız. Adil yakıt parası paylaşımı ile hakkınızı arayınız.
 Yakmadığınız yakıtın parasını ödemeyiniz. Enerji Verimlilik Yasası hakkında bilgi alınız.
 Bina enerji tüketimi ölçüm, tespit, paylaşım işlerini sadece ehil ve yetkili kuruluşlara yaptırınız.
 Kazan dairesi otomasyonunuzu kontrol ettiriniz, ayarlarını, tesisat bakımını yaptırınız.
 Çatı, dış cephe ısı yalıtımını ihmal etmeyiniz. Bu yalıtımı kaliteli hizmet sunan kişi ve kuruluşlara yaptırınız.
 Binanızın fiziki şartlarını, konumunu Enerji Verimliliği açısından daha iyi değerlendiriniz.
 Yapı malzemesi, Isınma, Aydınlanma, sıcak su kullanımı hakkında teknik bilgi alınız.
 Kombileri atıp, yerine Ev Sıcak Su İstasyonları takınız. Sıcak suyu kazandan kullanınız.
 Musluklarımızda Su ve Enerji Tasarruf Kartuşları kullanınız.
 Yaz ve kış güneş enerjisinden yararlanınız. Binalarda ısı odaları oluşturunuz.
 Yalıtımlı ve nitelikli pencere camları kullanınız. Tüm ev aletlerini daha az enerji tüketen markalardan seçiniz.
 LED aydınlatma teknolojilerinden yararlanınız, merdiven boşluklarını sadece kısa süre ile aydınlatınız.
 Mecbur kalmadıkça, Klima, Soba, Elektrikli cihazlar ile ısınmaktan çekininiz. Bu tutumunuzu bir alışkanlık haline getirerek, sadece konutlarda değil ofisinizde, ulaşımda, üretimde her yerde sözde değil özde uygulamaya sokunuz.

Yukarıda değinilen tedbirlere çok daha fazla tedbirler eklenebilir. Bunlardan sadece bir kaçını yerine getirmek dahi, küçük bir adım olsa da, sosyal sorumluluklarımız ve geleceğimiz açısından dev adımlardır.

Biz tasarruf satıyor, en ucuz enerji tasarruf edilen enerjidir diyor, daha iyi bir gelecek için enerji verimliliği seferberliğine tam destek veriyoruz.


9.YENİLENEBİLİR ENERJİ İÇİN ULUSAL SANAYİ NE KADAR DESTEKLENİYOR?

Desteklenmiyor. Bu nedenle Türkiye’ ye yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcılar yatırım kararlarını, yetkili kuruluşlarımız somut adımlar atamadıklarından dolayı başka ülkelere kaydırıyorlar. Kısacası bu yönde de proje kaçakları ve verimsizlikler var. Fırsatların iyi değerlendirilmesi için yetkili kuruluşlarda, bakanlıklarda yetişmiş kişiler veya özel bölümlerin oluşturulması şart. Neden iyi yetişmiş, mükemmel seviyede yabancı dil bilen genç üniversite mezunlarımıza bu kurumlarda yer vermiyoruz, bunu da anlamıyorum. Genellikle yaşam sevinçlerini dahi kaybetmiş atıl kalmış, kurumların demirbaşı haline dönüşmüş, yaşlı, genç olsa da niteliksiz, onun bunun torpillisi işe yaramaz, yabancı dil bilmeyen memurlarımızı yabancı yatırımcıların karşısına çıkarıyoruz.


10.İNSANIMIZA KONUYU ANLATIRKEN YAŞADIĞINIZ İLGİNÇ OLAYLAR VARMI?

Kombilerin kullanım kılavuzlarında yılda bir mutlaka bakım yaptırılması yazılıdır. Can güvenliği açısından buna özen göstermek son derece önemlidir. Bizlerin sahada sık karşılaştığı durum ise şu şekildedir. ‘’ Ben kombimden çok memnunum 16 senedir çalışıyor, daha bir kere dahi servis çağırmak zorunda kalmadım’’ . Genellikle enerji ve su konusunda tasarruf tedbirleri, enerji verimliliği sağlamak için gittiğimiz bir takım kuruluşların ‘’ Bizim buralarda enerji, su bedava ‘’ şeklinde olabiliyor. Yine ayda 150 TL yakıt parası tasarrufu yapma olasılığı varken, 10 TL kira, 400 TL satın alma bedeline ‘’ Bu cihazda pahalıymış, bizim paramız yok’’ diyen vatandaşlarımızın da nasıl yanlış yerden tasarruf ettiklerini görüyor olmamız ülkemizde bu konuda ne kadar bilinçli olduğumuzu göstermektedir. Evine her türlü yatırımı yapan, fakat kireçlenmiş pimi yapışmış radyatör vanalarını 27 senedir hiç değiştirmemiş ev sahiplerinin durumu da düşündürücüdür. Isı ayarlı radyatör vanaları kullanmak yerine camları açıp iklimlendirme yapmakta kötü alışkanlıklarımızdan biridir. Sanırım bunlara yorum yapmaya gerek yok. Ayrıca ön ödemeli sayaçlara kontör yükleme, sayaca müdahale metotları, borç sildirme veya aldığından fazla yakıtı, sayaçlara müdahale ederek vatandaşa yüksek faturalandırma, gaz dağıtım şirketlerinin, dağıtım ve ölçme konusunda ki çeşitli zengin çözümleri ülkemizde bu konuya yaklaşımın nasıl olduğunu dile getirmektedir.

Hiç yorum yok: