10 Temmuz 2012 Salı

Binanı Gözet, Enerjide Tasarruf Et projesi


New Image

British Council’ın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ortaklaşa yürüttüğü, İngiltere Büyükelçiliği Refah Fonu desteği ile gerçekleştirilen binalarda enerji verimliliği projesi yeni bir kanunla zorunlu tutulan Enerji Kimlik Belgesi’ne yönelik farkındalık yaratmayı hedefliyor.
Oturduğunuz binanın asgari ne kadar enerjiye gereksinim duyduğunu biliyor musunuz? Ya da ısıtma sisteminizin ne kadar verimli olduğunu? Binanızın enerji verimliliği ile yalıtım ve ısıtma/soğutma özelliklerini ayrıntılı olarak Enerji Kimlik Belgesi’nde görebilirsiniz. Kanunen alınması zorunlu olan bu belge hakkında neler biliyorsunuz? Nasıl alacaksınız?
British Council ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ortaklaşa yürüttükleri “Binanı Gözet, Enerjide Tasarruf Et” projesi binalarda enerji verimliliği konusunda kamuoyunu bilgilendirmeyi ve bu konuda farkındalık yaratmayı hedefliyor.
Binalarda enerjinin verimli kullanılması, enerji israfının önlenmesi ve çevrenin korunması amacıyla çıkan Enerji Verimliliği Kanunu, yeni yapılan binaların Enerji Kimlik Belgesi’ni almalarını zorunlu tutuluyor. Mevcut ise 2017 yılına kadar bu belgeyi almak zorundalar.
Enerji Kimlik Belgesi, binanın asgari enerji gereksinimi, enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ile ısıtma/soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgilerin dökümünü sunuyor. “Binanı Gözet, Enerjide Tasarruf Et” projesi, bu uygulamayı çok önce hayata geçiren İngiltere’nin deneyimlerin yararlanarak, Türkiye’deki herkesin oturduğu binaların enerji verimiyle ilgili bilgiye sahip olmasını, gerektiğinde de doğru ve etkili iyileştirme önerilerine ulaşabilmelerini hedefliyor.

Siz de binanızın Enerji Kimlik Belgesi’ne ulaşın
Projenin ilk aşaması “Binanızın Enerji Kimlik Belgesi” yazılım programının internet aracılığıyla paylaşılması ve yasal yükümlülükler, enerji verimliliği ve yazılım ile ilgili bilgilerin yedi pilot ilde kamuoyuna ulaşabilecek paydaşlara sunulmasından oluşuyor.
Şubat 2012’de hem British Council, hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın web sitelerinde paylaşılacak yazılım programına gireceğiniz temel bilgilerle binanızın resmi olmayan “Enerji Kimlik Belgesi”ne ulaşabileceksiniz. Binanızın performansını ideal standard olan “C” sınıfına getirebilmek için yapabilecekleriniz üzerine önerilere de binanıza özel sunulan bir raporla ulaşabileceksiniz.
Aralık 2011’de Ankara’da gerçekleşen İl Temsilcileri Eğitim Toplantısı’nda, 20 ilden Bakanlık temsilcileri bir araya gelerek “Enerji Kimlik Belgesi” yazılım programının kullanılması ve enerji verimliliği üzerine genel kavramlara yönelik temel bir eğitime katıldılar. Bu toplantı sonrası belirlenen yedi il, Ocak ayında gerçekleşecek Yuvarlak Masa Toplantılarına ev sahipliği yapacak.
Afyon, Ankara, Antalya, Artvin, Bursa, Çanakkale ve Kahramanmaraş’ta gerçekleşecek toplantılarda, bu şehirlerdeki geniş kitlelere ulaşabilecek, etki sahibi paydaşlarla işbirliği olanakları yaratılacak. İl temsilcileri; yerel basın, üniversiteler, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve tedarikçilerin temsilcilerinin destekleriyle, Şubat ayında Kamuoyu Bilgilendirme Toplantılarını gerçekleştirerecek.

Binanı Gözet, Enerjide Tasarruf Et projesi ile ilgili ayrıntılı bilgi için esra.saruhan@britishcouncil.org.tr ile iletişime geçebilirsiniz.

Hiç yorum yok: