9 Temmuz 2012 Pazartesi

Yılda 7,5 milyar TL enerji tasarrufu sağlamak mümkün



AB’nin mali desteği ile hayata geçirilen “Binalarda Enerji Verimliliğine Yönelik Toplum Bilincinin Artırılması” Projesi, enerji tasarrufu konusunda halkı bilgilendirerek binalarda enerji tüketiminin azaltılmasını hedefliyor. Enerjinin verimli kullanılması halinde, enerji tüketiminde yaklaşık %25 oranında tasarruf sağlanabilecek. Bunun ülke ekonomisine katkısı ise yılda ortalama 7,5 milyar TL.
Toplam Bütçe
1,070,000 €
AB Katkısı
1,040,000 €
Türkiye Katkısı
30,000 €
Yararlanıcılar
Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü
Proje Süresi
Ocak 2008 - Ocak 2009
Enerji ihtiyacının %70’ini ithal eden ve enerji tüketimi her yıl %4’ten fazla artan Türkiye’de, enerjinin yaklaşık %30’u, toplam elektrik tüketiminin ise yaklaşık %40’ı binalarda kullanılıyor. Türkiye’de bir kişinin ısıtmada m² başına harcadığı enerji, Fransa ya da Almanya’da bir kişinin harcadığı enerjinin 2-3 katına denk geliyor. Türkiye’nin AB ortalamasının çok üstünde olan kişi başına enerji tüketimini azaltması gerekiyor. Bu nedenle, Türkiye’de binalarda enerji tasarrufuna yönelik çalışmalar, enerji kaynaklarının etkin kullanımı açısından çok önemli bir yere sahip.
Bu saptamadan hareketle oluşturulan, “Binalarda Enerji Verimliliğine Yönelik Toplum Bilincinin Artırılması” Projesi, binalarda enerji verimliliği konusunda farkındalık yaratarak, başta elektrik olmak üzere, enerjinin her noktada verimli ve etkin kullanılmasını ve enerji israfını önleyerek aile bütçelerine, ekonomiye ve çevreye katkıda bulunmayı amaçlıyor. Toplumun enerji verimliliği bilincini artırmak amacıyla kapasite geliştirme çalışmaları ile belirli hedef gruplarına yönelik eğitim programları hazırlanması ve uygulanmasını kapsayan proje, ayrıca binalarda enerjinin etkin kullanılması yoluyla yerel kaynakların korunmasını, enerjide ithalata bağımlılığın azaltılmasını ve küresel ısınmaya karşı önlem alınmasını da hedefliyor.
%25 oranında tasarrufun getirisi: Yılda 7,5 milyar TL
Araştırmalar enerjiyi verimli kullanarak enerji tüketiminde yaklaşık %25 oranında tasarruf sağlanabileceğini ve bu tasarrufun ülke ekonomisine katkısının yılda ortalama 7,5 milyar TL olacağını gösteriyor. Bu rakamlar, projenin Türkiye için ne kadar önemli bir adım olduğunu kanıtlıyor.
Enerji verimliliği bilinçlendirme projesi kısaca, “enerji verimliliği” kelimelerinin kısaltması olan “enver” ile “Increasing Public Awaraness in Buildings”in ilk harflerinden oluşan “enverIPAB” olarak adlandırılıyor.
Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (EİE) faydalanıcı kuruluş olarak yer aldığı enverIPAB Projesi’nin bütçesinin neredeyse tamamı AB tarafından karşılandı. Proje, tedarik ve teknik yardım bileşenlerinden oluşuyor. Türkiye’nin kısmi katkısı bulunan tedarik bileşenini proje faaliyetlerinde kullanılan ekipmanların temini oluştururken, teknik yardım bileşeni altında EİE’nin kurumsal kapasitesini geliştirmeye yönelik çalışmalar yer alıyor. Teknik yardım bölümünü Finlandiyalı Motiva Oy, Türkiye’nin önde gelen firmalarından ENKO Birleşik Enerji Sistemleri ve SİT A.Ş. ile İlyada İletişim Yayın Danışmanlık Ltd. Şti.’den oluşan konsorsiyum yürütüyor. 
EİE çalışanları AB’deki enerji verimliliği yöntemlerini öğrendi
Proje kapsamında, öncelikle halkın farkındalığını artırıcı etkin çalışmalar yürütebilmesi için EİE’nin kurumsal kapasitesi geliştirildi. Kurum çalışanlarına yönelik iletişim ve eğitim, enerji verimliliği ölçüm araçları gibi konularda ön hazırlık niteliği taşıyan eğitim programları düzenlendi. Danimarka, Finlandiya, İspanya, Fransa, Avusturya ve Hollanda’ya yapılan eğitim turları sayesinde AB ülkelerinin tecrübelerinden faydalanan ve enerji verimliliği yöntemlerini yerinde inceleme fırsatı bulan EİE uzmanlarına know-how aktarımı sağlandı.
Daha sonra, projenin öncelikli hedef grupları olarak belirlenen ilköğretim, lise ve üniversite öğrencileri, öğretmenler ile ev hanımları için İstanbul ve Ankara’da gerçekleştirilen pilot uygulamalarla bilgilendirme amaçlı seminerler ve konferanslar düzenlendi. Bu eğitimlerde, evlerde aydınlatma, ısıtma, atıklar gibi birçok alanda enerji tasarrufuna yönelik faaliyetler gerçekleştirildi.
Hazırlanan broşür, poster, kitapçık gibi basılı materyallerle bu gruplar günlük yaşamda enerjiyi verimli kullanmak adına evlerde neler yapılabileceğine dair bilgilendirildi ve enerji tasarrufu konusunda teşvik edildi. 15-16 Ocak’ta pek çok kişinin katıldığı panellerle İstanbul’da gerçekleştirilen Ulusal Enerji Verimliliği Forumu ile sona eren proje için televizyon, radyo, dergi ve gazete gibi çeşitli iletişim kanallarında yayınlanmak üzere tanıtım filmleri hazırlandı. 

Hiç yorum yok: