31 Ağustos 2012 Cuma

Bir Tıkla Binanızın Enerji Verimliliğini Ölçün


Yaşadığınız binanın enerji verimliliğini yeni yayına giren bir web sitesinden kolaylıkla öğrenebileceksiniz. Binanı Gözet, Enerjide Tasarruf Et projemiz kapsamında geliştirilen yazılım programı binalar için zorunlu olan Enerji Kimlik Blegesi’ne sizleri bir adım daha yaklaştırıyor.
Yazları sıcak, kışları soğuk, uçlarda dolaşan bir iklime sahip ülkemizde yaşadığımız binanın yalıtım sistemi hakkında ne kadar bilgiye sahibiz? Asgari ne kadar enerjiyle, binamızda alıştığımız konforu yaşamaya devam edebiliriz? Güneş ya da rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından ne kadar yararlanabiliyoruz?
Peki, tüm bu bilgilerin ve daha fazlasının dökümünü veren Enerji Kimlik Belgesi’nden haberiniz var mı? Binalarda enerjinin verimli kullanılması, enerji israfının önlenmesi ve çevrenin korunması amacıyla 2008 yılında yürürlüğe giren kanuna göre tüm binaların Enerji Kimlik Bilgisi’ne sahip olması gerekiyor.
Yakın zamanda inşa edilen bir binada oturuyorsanız, binanız büyük bir olasılıkla bu belgeye sahip. Kanunun uygulamaya geçirilmesinden önce yapılan bir binada oturuyorsanız da, 2017 yılına kadar bu belgeyi almanız gerekiyor.
Binalarda enerji verimliliği ve Enerji Kimlik Belgesi konularında kamuoyunu bilgilendirmeyi ve farkındalık yaratmayı hedefleyen, İngiltere Büyükelçiliği “Refah Fonu”desteği ile British Council ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ortaklaşa yürüttükleri Binanı Gözet, Enerjide Tasarruf Et projesi kapsamında binanız / daireniz’in enerji verimliliğini kendi kendinize test edebilirsiniz. Resmi olmayan bu sonuç ile enerji verimliliği konusunda  yaklaşık bir fikir edinebilirsiniz.

‘Bir bilinçlendirme projesi’
Bu uygulamayı çok önce hayata geçiren İngiltere’deki modellerden yararlanılarak geliştirilen bir yazılım programı ile Enerji Kimlik Belgesi’ne yönelik bilgilere ulaşmak artık çok kolay.http://enerjihesap.csb.gov.tr  adresine binanızla ilgili temel bilgileri girdiğinizde, binanızın asgari enerji gereksinimi, enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ile ısıtma/soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgilerin dökümüne ulaşabiliyorsunuz.
Dilerseniz, bu web sitesinden doğru ve etkili iyileştirme önerilerine de ulaşabileceksiniz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Proje Müdürü Atakan Yiğit, Binanı Gözet, Enerjide Tasarruf Etprojesinin “bir bilinçlendirme projesi” olduğunu ve “web sitesinden resmi bir sonuca” ulaşılmadığını hatırlatarak “yazılım programının bilinçlendirme ve farkındalığa yönelik bir araç” olduğunu vurguluyor.
Yiğit, uygulama ile ilgili şunları paylaşıyor: “Benzer örnekleri İngiltere gibi birçok ülkede olan yazılım programıyla ortaya çıkan rapor ve faydalı bilgiler bölümüyle tüketicilerin doğru yönlendirilmesi amaçlanıyor.”
Enerji Kimlik Belgesi’nde sınıflandırmalar neye göre yapılıyor sorusuna British Council Bilim ve İklim Değişikliği Projeleri Müdürü Özlem Gökalp şöyle cevap veriyor; “Binanın enerji tüketimi ve sera gazı salımı A ile G arasında sınıflandırılıyor. Bu da, binanın inşa edildiği yıldaki mevzuatlarca tanımlanmış asgari şartlara göre belirleniyor. Binanızın enerji verimliliğini öğrenmek ve mevcut durumunu iyileştirmek için neler yapabileceğinizi görmek için http://enerjihesap.csb.gov.tr  adresini ziyaret edebilirsiniz”.

Hiç yorum yok: