16 Aralık 2011 Cuma

Enerji Dönüşümü

ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ


Atıktan enerji elde edilmesi konusu , 2012 yılı ve sonrasında dünyada iklim değişikliği ile mücadelede düşük karbon ekonomilerine geçişin hızlandığı, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yanı sıra atığın enerji olarak değerlendirildiği bir dönem olarak nitelendirildiğinde oldukça önem arz etmektedir.


Türkiye İstatistik Kurumu 'nun (TÜİK) yayımladığı 2008 yılına ilişkin ''Sera gazı Emisyon Envanteri'' sonuçlarına göre, 2008 yılında toplam sera gazı emisyonu karbondioksit eşdeğeri olarak 366,5 milyon ton olarak tahmin edildi.

2008 yılı emisyonlarında karbondioksit eşdeğeri olarak en büyük payı yüzde 76 ile enerji kaynaklı emisyonlar alırken, ikinci sırayı yüzde 9 ile atık bertarafı aldı.


Endüstriyel işlemler ve tarımsal faaliyetler ise sırasıyla yüzde 8 ve yüzde 7 paya sahip oldu. Karbondioksit eşdeğeri olarak 2008 yılı toplam sera gazı emisyonu 1990 yılına göre yüzde 96 artış gösterdi.

2008 yılında enerji üretimindeki karbondioksit emisyonları, toplam karbondioksit içindeki en büyük paya sahip oldu. Türkiye'de 2008 yılında toplam karbondioksit emisyonlarının yaklaşık olarak yüzde 91'i enerji üretiminden, yüzde 9'u endüstriyel işlemlerden kaynaklandı.


Metan emisyonlarının yüzde 59'unun atık bertarafından, yüzde 31'inin tarımsal faaliyetlerden, nitroz oksit emisyonlarının ise yüzde 72'sinin tarımsal faaliyetlerden kaynaklandığı görüldü. 2008 yılında enerji kaynaklı karbondioksit emisyonu incelendiğinde, toplam karbondioksit emisyonunun yüzde 36'sının çevrim ve enerji sektöründen kaynaklandığı, yüzde 19'unun sanayiden, yüzde 16'sının ulaştırma sektörü, geri kalan yüzde 21'inin ise diğer sektörlerdeki enerji üretiminden kaynaklandığı gözlendi. Bu verilere göre Sera Gazı Emisyonlarının başlıca 2 kaynaktan oluştuğu gözlemlenmektedir. Bunlar "enerji" ve "atık"lardır. 1990-2008 yılları arasında en fazla artışın olduğu bu iki kaynağı değişimlerindeki artışın temel sebebi ise, enerji tüketimindeki artış ve Atık Yönetim Sisteminin yetersizliğinden kaynaklandığı görülmektedir.



Avrupa Birliği Komisyonu Çevre Genel Müdürlüğü'nün Kentsel Katı Atık Yönetimi'nin iklim değişikliği üzerine olan etkilerine ait değerlendirme raporuna göre ise; kaynağında ayrıştırma ve geri dönüşüm sonrasında enerji elde edilmesi en az net sera gaz çıkışı veren yöntem olarak belirlenmiştir.

Kaynak : Gelcekaydınlanıyor

Hiç yorum yok: