12 Aralık 2011 Pazartesi

Enerji Tasarrufunda dikkat edilmesi gereken hususlar

Dikkat edilmesi gereken diğer hususlar:

- Dekoratif amaçlı kullanılan avize türü aydınlatma araçları akkor lambalarla çalışır ve çok enerji harcar.
- Güneş alımı kötü olan evlerde lambalar daha uzun süre açık kalmakta bu da enerji sarfiyatını artırmaktadır.
- Duvarların açık renklere boyanması aydınlatma oranını artırır.
- Lambalar temiz tutulmalı, tozlanan lambalar silinmelidir

ELEKTRİKLİ EV ALETLERİ

Elektrikli ev aletler düzgün kullanılabilirse yüksek oranda enerji tasarrufu sağlanabilir.
- Buz dlaplarınızı sobalardan veya kalorifer petklerinden uzak tutun. Bilindiği gibi sıcak yaz günlerinde buz dolapları daha çok enerji harcamaktadır.
Bunun yanında buz dolaplarının manyetik bantlarının ayda bir sabunlu suyla sıkayarak pudra sürülmesi de işe yaradığı söylenmektedir(Prof. Dr. Nacaroğlu) Yine, buz dolaplarında buz kalınlığı 5 -6 mm yi geçmemelidir.
- Televizyon VCD veya uydu alıcı gibi uykuda bekleme (kumandadan kapanma) özelliği bulunan cihazların fişi çekilmelidir. Yaptığımız gözlemler bu cihazların (televizyon+VCD+Uydu) uykuda beklemede beraberce yaklaşık 20w enerji harcadıını gösteriştir.
- televizyonların yüksek parlaklık oranlarında izlemesi elektrik tüketimini artırır. elektronik cihazların etiketlerinde yazan güç değerleri azami(max) değerlerdir. Ancak tüm fonksiyonlar kullanıldığında bu değerde güç harcanaktadırlar. Örneğin 70W değerinde bir televizyon coğu zaman 60-65 watt harcar.
- Ütü kullanırken işiniz bitmeden birkaç dakika önce fişi çekerek mevcut ısıyı bir süre daha kullanabilirsiniz. 1500w bir ütüden 5dk tasarruf etmek 15 wat bir ampülün 100 saat bedava çalıştırmak demektir.
- Yaptığınız yemek fazla değilse veya kalabalık bir aile değilseniz küçük fırın kullanın
- Mikrodalga fırınları tercih edin; mikro dalga fırınlarda pişirme 2-10 dakika, ısıtma ise 10-30 saniyede gerçekleşir. Böylece % 60- 70 tasarruf yapmış olursunuz.
- fırsatınız varsa çamaşırlarınızı güneşte kurutun. ayrıca çamaşır makineleri en fazla suyu ısıtırken elektrik harcarlar bu sebeble mümkünse yıkama işlemini düşük sıcaklıklarda yapın.
- Bulaşık makinelerinin yaz aylarında sabah veya akşam kullanılmasının ısı ve nemi azaltacagı ve bununda olumlu etkileri olduğu bilinmektedir.
- Elektrikli süpürgelerin torbalarının değiştirilmesi ve filtrelerinin teizlenmesi enerji sarfiyatını önemektedir.
- Çok büyük ekran televizyonlar fazla enerji harcamaktadır. 37 ekran tv ler ortalama 60 watt harcarken 70 ekran bir tv yaklaşık 100watt harcar.

Hiç yorum yok: