22 Ocak 2012 Pazar

Türkiye'nin Enerji Verimliliği Bilinci Kamuoyu Araştırması-2

Soru: Türkiye'de enerjinin tasarruflu kullanılması sizce ne ölçüde önemli? (Baz: 1.311-Tüm tüketiciler)
Günümüzde 120 metrekarelik bir evde yaşayan dört kişilik bir ailenin ısıtma-soğutma, yemeklerin pişirilmesi ve saklanması, bulaşık ve çamaşırların yıkanması, televizyon gibi eğlence araçlarının kullanılması ve aydınlatma için harcadığı enerji yılda 2 bin kWh civarında. Oysa evlerimizde en az yüzde 30 oranında enerji tasarrufu potansiyeli mevcut ve basit önlemler alarak yılda ortalama 1.650 YTL tasarruf sağlamak mümkün.
Enerjisini dikkatsizce harcayan bir aile ısıtma-soğutma, aydınlatma ve elektrikli ev eşyalarını çalıştırmak için yılda 3.300 YTL öderken, enerjisini verimli kullanan bir aile sadece 1.650 YTL ödüyor.
Evlerde enerjinin verimli kullanılması için yapılanlar
Araştırma sonuçlarına göre; evlerde su, elektrik ve doğal gaz gibi enerji kaynaklarını verimli kullanmak için yapılanların başında yüzde 79'luk oranla "gereksiz yanan lambaları kapatmak" geliyor. Diş fırçalarken ve banyo yaparken suyu boşa akıtmadığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 74... Yani, gereksiz lambaları kapatmaktan sonra en çok buna dikkat ediliyor.
Üçüncü sırada enerji tasarruflu ampuller kullanmak ve hemen ardından enerji tasarruflu ürünler kullanmak geliyor. Günün belli saatlerinde kombiyi kapatmak ya da kısmak, sıcaklığı belli bir derecede sabitlemek de evlerde enerji tasarrufu için alınan başlıca önlemler arasında yer alıyor.



Soru: Evinizde su, doğal gaz, elektrik gibi enerji kaynaklarını verimli kullanmak için neler yapıyorsunuz? (Baz: 1.311-Tüm tüketiciler)
Küçücük bir ampulün bütçemiz ve dünyanın geleceği üzerinde büyük bir etkisi var. Kullanmadığımız odaların lambalarını kapatmaya özen göstermek elektrik tasarrufuna yardımcı olur.
Bir kişinin günde iki kez 1 dakika boyunca suyu kapatmadan diş fırçalaması yılda 8 ton su israfına neden olur. 4 kişilik bir ailenin her ferdinin duş süresini 1 dakika kısaltmasıyla yılda 18 ton su kurtarılmış oluyor.
Sıcaklığı 1 derece düşürmek bile yüzde 6 yakıt tasarrufu sağlar.
Kadınlar ve erkekler tasarrufa aynı oranda önem veriyor ama tasarruflu lambalara erkekler biraz daha fazla dikkat ediyor
Araştırmaya katılan erkeklerin yüzde 81'i kadınların yüzde 78'i tasarruf önlemleri çerçevesinde gereksiz lambaları kapattığını, erkeklerin yüzde 74'ü kadınların yüzde 73'ü diş fırçalarken ve banyo yaparken suyu boşa akıtmadığını belirtti. Tasarruflu lambalar kullandığını söyleyen erkeklerin oranı yüzde 63 iken bu oran biraz farkla kadınlarda yüzde 52'ye düşüyor. Yine erkeklerin yüzde 48'i kadınların da yüzde 44'ü enerji tasarruflu ürünler kullanmaya dikkat ediyor, erkeklerin yüzde 24'ü kadınların yüzde 23'ü kombiyi günün bazı saatlerinde kısıyor ya da kapatıyor ve erkeklerin yüzde 22'si kadınların da yüzde 17'si sıcaklığı belli bir derecede sabitliyor.

Hiç yorum yok: