23 Ocak 2012 Pazartesi

Türkiye'nin Enerji Verimliliği Bilinci Kamuoyu Araştırması-3


Soru: Evinizde su, doğal gaz, elektrik gibi enerji kaynaklarını verimli kullanmak için neler yapıyorsunuz? (Baz: Kadın: 658, Erkek: 653)
Evlerde yüzde 80 oranında tasarruflu lamba kullanılıyor
Araştırma kapsamında, kullandığı lambanın türünü bilenlerin yüzde 80'i tasarruflu lambalar, yüzde 29'u normal lamba (akkor flamanlı lamba) ve yüzde 1 ise floresan lambalar kullandığını belirtmiştir.
Tasarruflu ampuller ekonomi ve çevreye büyük katkılar sağlıyor. Her evde sadece iki adet 100 Watt'lık eski tip ampulü verimli ampullerle değiştirerek, yılda 750 milyon YTL enerji tasarrufu sağlayabiliriz. Ayrıca bu sayede yılda 1.1 milyon tonluk ve 52 milyon ağaç tarafından temizlenebilen karbondioksit salınımının da önüne geçmek mümkün. 15 Watt enerji tasarruflu bir ampul, 75 Watt normal bir ampulden yüzde 80 oranında daha az elektrik harcıyor. Ve 6 yılda 12 adet eski tip ampule ihtiyaç duyulurken, aynı sürede sadece bir adet enerji tasarruflu ampul yeterli oluyor.
Bulaşıklarımızı hâlâ elde yıkıyoruz
Araştırmaya göre; Türkiye genelinde bulaşıkların elde yıkanma oranı yüzde 62... Sosyo-ekonomik etkenlere bağlı olarak bulaşık makinesi kullanan yüzde 38'lik kesim içinde en büyük payı AB grubu oluşturuyor ve onu C1 grubu takip ediyor. Bulaşıkları elde yıkayanların en büyük kısmını ise DE grubu oluşturuyor.
Bulaşıkların elde en çok yıkandığı bölge Akdeniz iken ikinci sırada Doğu Anadolu ve hemen ardından Güneydoğu Anadolu ve Ege geliyor. Bulaşık makinesinin en çok kullanıldığı bölge ise Marmara ve ardından çok az bir farkla İç Anadolu...

Hiç yorum yok: